tips

Een boeket in topconditie

  • Neem een goede start: zet de bloemen in een propere vaas die gereinigd werd met chloor of detergent en die daarna goed werd gedroogd zodat alle bacteriën verwijderd zijn.
  • Zorg ervoor dat de bladeren boven water blijven want daarmee ademen de bloemen. Bladeren die in het water liggen, gaan snel rotten. Meestal volstaat het om de vaas voor een derde met water te vullen.
  • Vergeet niet om de bloemenvoeding die bij het boeket zit aan het water toe te voegen.
  • Zet je boeket niet in de omgeving van fruit zoals appels en bananen.
  • Hou bloemen altijd uit de buurt van een warmtebron of een ventilator. Ze houden niet van warmte en ook niet van tocht. Maar koude en zonlicht worden evenmin geapprecieerd. Je zet ze dus ook best niet te dicht bij een raam.
  • Snij regelmatig - om de 2 à 3 dagen en zeker als je bloemen hun kopje laten hangen - 1 à 2 cm van de stelen af met een schoon en scherp mes of bloemenschaar. Zo kunnen ze voldoende water blijven opzuigen. Let daarbij op dat je de stelen niet plat drukt.
  • Ververs het water om de 3 dagen of zodra het troebel wordt en maak de vaas daarbij telkens weer opnieuw schoon.
  • Knip uitgebloeide knoppen meteen weg.